profile

Over mij

Ik ben Annemie Vandaele, gehuwd en mama van twee kinderen, geboren en getogen in een pittoresk West-Vlaams dorpje vlakbij de Noordzee. Het is daar ook dat mijn liefde voor taal en mensen gegroeid is, stapsgewijs en langs velerlei wegen.

Die wegen leidden me in 1996 naar Leuven, waar ik licentiaat in de Germaanse Talen werd en kandidaat in de Godsdienstwetenschappen. Niet alleen deed ik er kennis op, ook mijn pen en kijk op het leven werden er geslepen.

In 2002 startte ik als leerkracht in een Don Boscoschool. Enkele jaren later kreeg ik het aanbod communicatieverantwoordelijke te worden van de Don Boscogroep in Vlaanderen. Ik nam de pen opnieuw ter hand en werd er copywriter, eindredacteur, corrector, auteur, columnist en webmaster.

Maar gaandeweg wilde ik ook buiten de lijnen van vaste structuren kleuren. Er volgde een zoektocht naar een manier -mijn manier- om die passie voor taal, kinderen en jonge mensen handen en voeten te geven. Meer en meer leken die componenten op een stoel met drie poten: neem er één weg en alles valt om.

Ik stapte met een grote gedrevenheid terug in het onderwijs. Ik geef les in het Sint-Jozefsinstituut in Ternat. Maar ik bleef ook schrijven. In 2013 verscheen mijn eerste prentenboek, De kleine grote kameleon, bij uitgeverij Clavis. In oktober 2014 verscheen bij dezelfde uitgever mijn tweede prentenboek, Kleine Woelmuis. In mei 2017 verscheen mijn derde prentenboek, Ik ga je missen, juf. En in de loop van 2018 verschijnt er een vierde prentenboek.

Die boeken inspireerden me om voorleessessies uit te werken waarin ik kinderen kan warm maken voor prentenboeken én om rond te trekken met een lezing voor volwassenen, waarin ik het verhaal breng achter een prentenboek.

Wil je zien hoe dat alles concreet vorm krijgt? Kijk dan maar eens rond op deze website.